model - leen - ditisnau-wattiwil

D-W is een freelance modelspoorbaan, waarin een fictief traject wordt weergegeven, gebaseerd op de Zwitserse SBB/CFF/FFS.

Het traject is opgezet als een dubbelsporig baanvak volgens het zgn. hondekluif-principe

De baan is gebouwd in een L-vorm met de afmetingen ca. 8 m x 4,50m

Met de bouw werd in het najaar van 1999 begonnen. Slechts een klein deel van de baan is inmiddels enigszins ‘aangekleed’, aan de rest wordt gewerkt. Het basissporenplan is wel gereed.

Het stadje Ditisnau zelf is niet op de baan weergegeven. Wél op de baan, op de lange poot van de L, is het net buiten de stad gelegen opstelstation, waar vnl. goederentreinen wachten op toestemming voor toegang tot het baanvak. Bij het terrein bevindt zich nog een oude locloods, welke tegenwoordig in gebruik is bij de ‘Verein Eisenbahnfreunde Ditisnau’ (VED). Deze beschikken momenteel, naast diverse rijtuigen en wagons, over een Ae 6/6. Bij de Locloods bevindt zich tevens een dienstgebouw van de SBB. Dit gebouw is in gebruik bij personeel van de SBB van het opstelterrein, terwijl de VED de bovenverdieping mag benutten voor de modelspooractiviteiten. (foto 1)

Aan het andere einde van het terrein bevindt zich de spooraansluiting naar een Machinefabriek

Het bedrijf beschikt over een laad-loskraan, welke in voorkomende gevallen ook door derden kan worden gebruikt. (foto 2).

Op het terrein bevindt zich tevens de thuisbasis van het ‘Alfa Racing Team di Tomaso’ (foto 3) waar men druk doende is met de preparatie van de beide Alfa 155’s voor het komende raceseizoen.

Dit verhaal wordt aangevuld zodra er nieuwe projecten op de baan af zijn, zoalsStation en dorp Wattiwil, paradespoor met landschap, smalspoor lokaaltraject.

meer Ditisnau